Agar - ( 100 g )
Dostupnosť: | Nedostupné | |
Množstvo: | x 1 ks | |
Cena s DPH: | 4,39 € ( 3,66 € bez DPH ) | |
Názov
Agar , Agar-Agar
Informácia
Agar, nazývaný tiež agar-agar, je prírodné zahusťovadlo rastlinného pôvodu. Získava sa z morských rias - červených rias.
Agar nemá vôňu ani chuť. Obsahuje veľa cenných zložiek, ako sú: mangán, horčík, železo, vápnik, sodík a zinok.
Je to silnejšia gélotvorná látka ako želatína. Na štítkoch ho nájdete pod symbolom E-406.
Široko používaný vo vegánskej kuchyni namiesto želatíny.
Využitie
Agar sa používa ako náhrada želatíny v krémoch, želé, penách, konzervách a iných výrobkoch. Rozpúšťa sa pri teplote 85 - 95 stupňov Celzia, zatiaľ čo mrzne pri 32 - 35 stupňoch. Takže ho nemusíte dávať do chladničky.
Na dosiahnutie strednej tvrdosti gélu je pomer: 1 plochá čajová lyžička agaru na 1 pohár tekutiny. Agar rozpustíme v troche studenej vody a pridáme do vriacej vody, varíme niekoľko minút.
Z agaru sa dá pripraviť aj džem. Na 1,5 kg ovocia a 500 g cukru pridajte 1-1,5 čajovej lyžičky agaru. Ak je výsledná konzistencia príliš hustá, môžete pridať aj vodu.